Dec 042013 Articol din categoria: General

Avocatii si medierea

Mi-am zis sa incep noua runda de postari pe blog cu explorarea unei teme care e la moda in intreaga lume a medierii, nu doar in Romania, ci peste tot unde exista avocati si unde statul s-a gandit sa mai scape de cheltuieli trimitand oamenii sa-si solutioneze disputele pe banii lor, adica folosind ceea ce specialistii numesc metode “private” de rezolvare a conflictelor. Ma refer la controversata relatie dintre avocati si mediere, o relatie care starneste pretutindeni reactii pasionale. Tema e curenta si recurenta, mai peste tot mediatorii avand tendinta de a se plange de interferenta avocatilor in exercitarea profesiei de mediator, sau de opozitia lor fata de ideea insasi de mediere. Ca urmare, va invit la film.

Desigur, nu e vorba de film cu mediatori (de gen serialul TV Almost Legal, care face un mare deserviciu medierii si mediatorilor, dar reflecta realitatea perceptiei general eronate a marelui public vis-a-vis de aceasta profesie), ci de un interviu captivant, realizat de amicul Aled Davies, un afficcionado al medierii, initiatorul si proprietarul site-ului Mediator Academy. Pornind de la faptul ca multi mediatori cu experienta (si cu bani pe masura) sustin ca practica medierii depinde nu intr-o mica masura de decizia avocatilor de a-si aduce clientii la mediator in loc de a se adresa instantei, Aled investigheaza ce anume vad avocatii (sau cauta avocatii) in mediere, ce asteptari au, ce viziune au, caror anume necesitati considera ei ca medierea le-ar raspunde.

Si astfel il aduce in fata noastra pe Tim Hardy, avocat  si mediator cu experienta, acreditat de catre ADR Group si CEDR. Impreuna, cei doi exploreaza ce anume doreste un avocat atunci cand se adreseaza unui mediator. Scopul interviului este de a da posibilitatea mediatorilor de a intelege viziunea “opozitiei”, ca spun asa (desi nu sunt intru totul de acord cu ideea unei opozitii principiale a mediatorilor fata de avocati si reciproc) si de a putea sa-si construiasca discursul (si oferta de servicii) in consecinta.

Nu va spun mai multe, va las sa vedeti interviul (dati un click aici). Astept comentariile voastre dupa vizionare, sunt curios (si de aceea nici nu imi dau cu parerea, ca sa nu va influentez inainte de a apuca sa vedeti despre ce e vorba) sa vad ce opinie aveti. Vizionare placuta!

Comentarii

Comentarii