Feb 082014 Articol din categoria: General

De ce nu functioneaza medierea?

In fata Parlamentului European, Giuseppe de Palo vorbeste despre “paradoxul medierii in Uniunea Europeana”, adica despre existenta unui proces “mult aclamat, efectiv si eficient, pe care foarte putini insa il folosesc” si concluzioneaza ca medierea, in ciuda eforturilor legislative si publicitare la nivel european, este departe de fi succesul asteptat. La randul lor, membrii task-force-ului mandatat de statul New York pentru a evalua gradul de utilizare si efectele medierii, concluzioneaza ca aceasta este un proces “in mod substantial sub-utilizat”. Pe mediate.com, Michael Leathes publica recent un articol care, pornind de la constatarea ca implementarea medierii este un proces incetinit, pe cale de a se opri de la sine din lipsa de impact, propune ideea unui mari conferinte la nivel global care sa discute cauzele acestei incetiniri si remediile sale.

Semnale de acest gen nu sunt noi; inca din anii 90, in Statele Unite au aparut studii de anvergura care aratau ca, odata suspendata finantarea proiectelor de implementare si promovare a utilizarii medierii, acestea aveau tendinta de a disparea din lipsa de utilizatori. O comparatie a numarului de cazuri de mediere versus numarul de procese in instanta deschise per an in tarile UE si Statele Unite demonstreaza lipsa masiva de aderenta la marele public a acestei modalitati de solutionare a disputelor. Pe marginea acestor constatari, cele mai multe voci sustin ca singurul remediu este introducerea medierii ca procedura prealabila obligatorie si citeaza exemplele Italiei, Floridei, Texasului sau Californiei in sprijinul acestei cauze.

Medierea are un potential urias pentru a deveni o procedura de solutionare a disputelor la fel de utilizata precum instantele. Cum, fundamental, ca filozofie personala, refuz sa cred ca oamenii sunt natural atat de limitati intelectual incat sa nu inteleaga avantajele pe care medierea le poate oferi si sa nu profite de pe urma lor si cum, in acelasi timp, tot ca optiune personala de viata, refuz sa cred in eficienta constrangerii ca modalitate de convingere, am decis sa investigam cauzele situatiei in care se afla medierea azi. Asa ca am pornit din nou la drum, alaturi de colegul Constantin-Adi Gavrila, pentru a face o analiza sumara a posibilelor motive pentru lipsa de entuziasm a publicului pentru mediere. Rezultatul acestei analize este un articol publicat tot pe Kluwer Mediation Blog, preluat si de mediate.com, pe care il puteti accesa aici. Nu ma mai intind la vorba, va las sa-l cititi.

 

Comentarii

Comentarii