Jan 182011 Articol din categoria: General

Despre medierea comunitara

Introdusa in Romania prin Legea 192/2006, medierea a inceput sa-si castige incetul cu incetul drept de cetate. Definita ca o modalitate amiabila de solutionare a disputelor prin interventia unei terte parti neutre si impartiale, in conditii de confidentialitate si autodeterminare a partilor aflate in disputa, medierea reprezinta o oferta tentanta pentru cei interesati sa finalizeze un conflict rapid si la adapost de ochii tuturor. Pentru conflictele de familie (mai ales cele care se indreapta spre divort) si cele comerciale, medierea este o cale de solutionare cu mult mai atractiva decat metoda traditionala a apelului la justitie, prin garantia de confidentialitate pe care o ofera. In plus, in cazul litigiilor aflate deja pe rolul instantelor, solutionarea prin mediere aduce cu sine si restituirea taxei de timbru, ceea ce nu e putin in multe situatii.

Cu un start nu prea facil, data fiind rezistenta la nou a multora din cei aflati pe lista potentialilor beneficiari ai medierii, a neincrederii generate de lipsa de cunoastere a metodelor utilizate de mediatori si a eficientei acestora, si nu in ultima instanta a inertiei si comoditatii mediatorilor insisi, medierea a ajuns totusi in atentia atat a publicului larg, cat si a legiuitorilor. Ca urmare,Legea 202/2010 privind unele masuri pentru accelerarea proceselor a adus completari importante in codurile de procedura care introduc medierea ca etapa de sine statatoare in procesul de solutionare a disputelor. Ca urmare, pentru varii tipuri de conflicte, o sedinta de informare cu privire la mediere este recomandata de judecatori; de asemenea, acestia trebuie sa puna accent pe solutionarea amiabila a disputelor, astfel încat medierea devine o modalitate distincta, clar stipulata de lege.

Medierea are o multitudine de domenii de aplicatie. Legea 192/2006 prevede ca medierea poate fi utilizata pentru solutionarea diputelor din domeniul comercial, familial, civil si chiar penal, cu limite in acest din urma caz. Desigur, aceasta este o enumerare sumara a aplicatiilor medierii; in fapt, medierea poate fi utilizata in orice situatie in care partile pot dispune de drepturile lor sau, mai simplu spus, in situatiile cand partile pot decide singure asupra cailor pe care le pot urma pentru solutionarea disputei si nu existra vreo prevedere legala care sa le interzica expres acest lucru.

Unul din domeniile majore de aplicatie a medierii este cel comunitar. Conflictele de natura comunitara sunt de multe ori dificil de solutionat, alteori chiar imposibil utilizand modalitatile traditionale. Acestea se pliaza destul de dificil pe conflictele dintre vecini, spre exemplu, a caror solutionare este de multe ori lasata pe umerii politiei, care nu are timpul, resursele si, de multe ori, nici training-ul pentru aceasta sarcina. Alte conflicte de tip comunitar, cum sunt cele legate de initierea si implementarea unor decizii sau a unor politici publice la nivel local nu au nici un mecanism clar de solutionare, partile facand apel la petitii, sesiuni publice, demonstratii si chiar uzul fortei pentru a-si atinge obiectivele. Rezultatele sunt de regula negative, distanta dintre cetateni si institutiile publice crescand uneori pana la sistarea completa a comunicarii, ceea ce duce la aparitia fie a unei comunitati neguvernabile, fie a unor autoritati complet rupte de realitate si iesite de sub control, fie a ambelor situatii concomitent.

Medierea comunitara este unul din instrumentele esentiale pentru construirea unei relatii sanatoase intre institutiile publice locale si comunitati, o modalitate eficienta de dezvoltare a unor politici publice locale prin comunicarea continua si cooperarea dintre autoritati si cetateni. Ea ofera, de asemenea, posibilitatea abordarii constructive a disputelor dintre institutiile publice si cetateni sau companiile private, astfel incat fiecare situatie conflictuala sa duca la un castig pentru parti, si nu la deterioarea relatiei dintre ele, asa cum se intampla atunci cand se apeleaza la mijloacele traditionale de solutionarea acestui tip de disputa. Construirea unor relatii armonioase intre vecini, intre cetateni si autoritati, intre institutiile publice si mediul de afaceri, toate acestea pot fi eficient realizate prin apelul la mediere atunci cand, asa cum este firesc, intre aceste parti apar conflicte. Ar fi un pas important pentru societatea romaneasca daca aceste chestiuni ar fi intelese si puse in aplicare.

Comentarii

Comentarii