Mar 212012 Articol din categoria: General

Guvernul si medierea

Am revenit pentru a va aduce la cunostinta ca a fost publicat “Punctul de vedere a Guvernului cu privire la modificarea Legii 192/2006“, legea care reglementeaza profesia de mediator in Romania. Se pare ca, acolo sus, cineva chiar iubeste si intelege medierea in adevaratul sau spirit si este capabil sa formuleze o argumentatie coerenta, articulata si solida in sprijinul ideii de mentinere a medierii ca modalitate facultativa de solutionare a conflictelor.

Documentul adoptat de guvern (asupra caruia voi reveni cu o analiza detalita intr-un post viitor) taie elanul multimii de mediatori a caror vis era introducerea medierii ca procedura prealabila obligatorie, astfel incat fiecare mandru purtator de stampila de mediator sa aiba cazuri fara sa faca mare lucru. Cu alte cuvinte, marea masa de mediatori a caror speranta era ca va veni guvernul si parlamentul sa le puna cazuri de mediere pe tava s-a cam spulberat. Desigur, aceasta nu-i va opri pe unii dintre ei sa persevereze (oricum, cei care doresc introducerea medierii ca procedura prealabila obligatorie sunt majoritatea in tara aceasta, fapt care se reflecta si la nivelul Consiliului de Mediere, o parte din membrii acestuia fiind suporteri ai initiativei de modificare a legii).

Efectul general al posibilei respingeri a initiativei (avem doar punctul de vedere al guvernului – mai trebuie sa se pronunte si parlamentul) ar trebui sa fie o asanare a lumii medierii romanesti, in sensul “lasarii la vatra” a celor pentru care medierea nu este decat o alta modalitatea de a mulge niste bani de la cetateni fara a presta mai nimic in schimb. Poate ca respingerea va constitui un imbold pentru cei care se afla azi mediatori in Romania fie sa inceapa sa faca ceea ce trebuie pentru a practica (adica sa munceasca si nu sa stea cu mana intinsa la mila guvernantilor si instantelor de judecata), fie sa se retraga in pace si sa-si gaseasca alte modalitati de a face bani mai usor.

Medierea este o profesie nobila, in care pentru a excela trebuie sa intelegi ca tu esti cel care ii serveste pe altii (care sunt in nevoie) si in nici un caz ca tu detii stampila iar ei depind de tine – sunt destule categorii de paraziti in tara asta care se ocupa cu a nu face nimic pe bani publici sau privati. Poate ca citind documentul publicat de guvern unii mediatori vor reusi sa inteleaga adevaratul spirit al medierii si sa se destepte. Sau poate nu.

Comentarii

Comentarii