Mar 022015 Articol din categoria: General

In contra directiunii de azi a medierii romanesti

Mi-am permis sa parafrazez titlul celebrului articol al lui Titu Maiorescu pentru a va atrage atentia asupra unui studiu de mici dimensiuni (nici pe departe comparabil ca importanta sau greutate cu cel al lui Maiorescu, sa fiu limpede inteles) publicat pe mediate.com de catre Adi Gavrila si subsemnatul. Studiul analizeaza situatia creata in Romania prin introducerea obligativitatii sedintei de informare cu privire la mediere si consecintele sale, atat la nivelul practicii mediatorilor cat si la nivelul perceptiei publicului asupra medierii ca modalitate alternativa de solutionare a disputelor.

Desigur, ne plasam in opozitie fata de concluziile trase de majoritatea mediatorilor din Romania care, pare-se, sunt adeptii unei strategii de genul “medicamentul nu are efect, nicio problema, reluati si mariti doza”. Cu alte cuvinte, daca obligativitatea participarii la sedinta de informare nu a dat rezultatele dorite (a creat confuzie, a generat opozitie fata de mediere, a transformat procedura intr-o simpla formalitate, fara niciun castig real pentru mediere si mediatori, etc), strategia de urmat este fortarea introducerea medierii ca procedura prealabila obligatorie.

Personal, nu cred ca aceasta este calea, si sunt dispus sa sustin acest punct de vedere cu argumente (nu cu strigaturi si apostrofari suburbane cu care obisnuiesc unii mediatori sa-si faca publice opiniile pe mediile de comunicare online). O parte din ele le gasiti in articolul pe care am avut placerea de a-l co-redacta impreuna cu Adi Gavrila. Lectura placuta si, daca aveti chef de discutii pe marginea celor scrise de noi, va stam la dispozitie la telefon, pe mail sau la o cafea.

Comentarii

Comentarii