Oct 172012 Articol din categoria: General

Incercarea moarte n-are!

Prin grija colegilor mediatori din Bucuresti, mi-a parvenit un document al carui continut vi-l pun si dvs., cititorilor interesati de mediere, la dispozitie. In acest document, decanul Baroului Bucuresti, domnul avocat Ion Ilie-Iordachescu, solicita Comisiei Permanente a Uninunii Nationale a Barourilor din Romania incheierea unui Protocol intre UNBR si Consiliul de Mediere. Redau mai jos cuprinsul solicitarii:

Catre,

UNIUNEA NATIONALA A BAROURILOR DIN ROMANIA _ COMISIA PERMANENTA

In atentia Domnului Presedinte Gheorghe FLOREA

Domnule Presedinte,

Avand in vedere posibile interpretari contradictorii dintre art.23 din Legea nr. 11512012 pentru modificarea si completarea Legii nr. 19212006 privind medierea si organizarea profesiei de mediator, si art. 3 lit. “f’ din Legea nr. 5I I 1995, republicata;

Tinand seama de necesitatea garantarii exercitiului activitatii de mediere ca o componenta a profesiei de avocat, Consiliul Baroului Bucuresti, reunit in sedinta sa din 10.10.2012, va roaga sa aveti amabilitatea de a pune in discutia Comisiei Permanente initiativa noastra cu privire la initierea unui protocol intre U.N.B.R. si Consiliul de Mediere pentru acreditarea I.N.P.P.A. de a organiza, in exclusivitate pentru avocati, cursuri de pregatire a mediatorilor, urmand ca promovarea examenului de dobandire a titlului de mediator sa fie certificata printr-un document emis in acest sens.

Totodata Consiliul Baroului Bucuresti va transmite solicitarea de a sprijini adoptarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 19212006 privind medierea si organrzarca profesiei de mediator, modificata si completata prin Legea nr. 1151201.2, in spiritul celor de mai sus.

Cu aleasa consideratie

DECAN,

Av. Ion ILIE-IORDACHESCU

Data aparitiei: 15 Octombrie 2012

Personal, am impresia ca unii nu reusesc nicicum sa inteleaga lucruri simple. De unde pana unde “necesitatea garantarii exercitiului activitatii de mediere ca o componenta a profesiei de avocat”? Odata cu aparitia Legii 192/2006, activitatea de mediere este o componenta exclusiva a profesiei de mediator. Mai mult, care este exact training-ul specific al avocatilor pentru a putea desfasura activitati de mediere? Din cate stiu eu, facultatile de drept nu au cursuri de conflict analysis, management sau resolution, care sunt baza pentru a putea intelege si, mai apoi, practica medierea. Doar pentru ca avocatii vin in contact cu fenomenul social numit conflict nu le da dreptul de a practica automat medierea, acelasi lucru fiind valabil pentru politisti, functionari publici, agenti de bursa, manageri de companii etc. Toti acestia se ocupa, intr-un fel sau altul, de solutionarea conflictelor cu care vin in contact, fara sa ceara privilegiul de a fi declarati automat mediatori. Este o meteahna mai veche a stimabililor colegi avocati de a incerca sa se infiltreze pe usa din dos in domeniul medierii, o incercare ce demonstreaza, odata mai mult, incapacitatea de a intelege exact cu ce anume se ocupa medierea. Am incercat, in paginile acestui blog, sa aduc lumina asupra rolului mediatorului si a modului/modurilor in care functioneaza medierea, care sunt capcanele in care practicantii avocaturii cu prea putina diligenta pentru mediere pot cadea, ce anume trebuie facut pentru a dezvolta o practica de succes in mediere etc. Se pare ca sunt prea putini avocatii care au depus efortul de a citi acele randuri.

Comentarii

Comentarii