Nov 032011 Articol din categoria: General

Limitele medierii

Din nou pe blog, dupa o destul de lunga absenta…prea multe lucruri de facut, intr-un timp prea scurt, intr-o lume prea agitata. Dictaturile arabe cad una dupa alta, Qaddafi nu mai este, dupa el s-ar putea sa plece si euro-ul, China creste, Europa descreste, Romania sta pe loc (ca de obicei) – dupa toate astea, ce mai conteaza ce as scrie eu despre mediere?

Si totusi…

Cred ca tocmai o astfel de lume are nevoie din ce in ce mai mult de un alt mod de a-si solutiona disputele, de a-si stinge conflictele. De la familii la scoli, de la firme la institutii publice, de la grupari etnice si religioase la statele nationale, peste tot domina aceleasi metode de “solutionare”, cam cu aceleasi rezultate – conflicte care se prelungesc la nesfarsit, inghitind vieti si resurse fara numar, o lume nesigura, amara, trista si lipsita de sperante.

Si putem continua tot asa, cu aceleasi rezultate – sau putem incerca ceva diferit. In loc sa dam ordine, sentinte sau edicte, poate incercam sa-i ascultam si pe cei care ar trebui sa le aplice; in loc sa impunem, poate incercam sa persuadam; in loc sa pedepsim, poate incercam sa motivam; in loc sa cerem, poate incepem prin a oferi; in loc sa competitionam, poate incercam sa cooperam. Si in loc sa-l asurzim pe celalalt sustinandu-ne punctul de vedere, poate incepem prin a incerca sa-i intelegem punctul sau de vedere.

In timpul petrecut de la ultimul post, am auzit de toate despre mediere. Ca nu “merge”, ca nu are sanse intr-o tara ca Romania, ca toate lumea pune bete-n roate mediatorilor, ca avocatii sunt impotriva, ca statul nu ne sustine, ca judecatorii nu ne trimit cazuri. Ba chiar, si asta spune multe despre starea de fapt a medierii in aceasta tara, am auzit mediatori sfatuind persoane interesate de mediere sa incerce altceva. Ca asa suntem noi, ne e mai comod sa ne asezam pe marginea trotuarului si sa ne plangem de mila, decat sa incercam sa stam pe picioarele noastre, cu spatele drept, si sa incercam sa invingem obstacolele (nu sa le ocolim, asa cum ne-am obisnuit de ceva timp, de cateva secole).

Lumea de astazi, care constata din ce in ce mai mult falimentul viziunilor traditionale si a solutiilor clasice, ofera posibilitati fantastice celor care pot gandi neconventional – o lectie fundamentala predata de Steve Jobs – celor care pot evada din capcana lucrului stiut si a retetelor gata-de-folosit. Statul national nu mai este ceea ce a fost, iar institutiile sale sunt vadit ineficiente; capitalismul asa cum il definesc clasicii isi demonstreaza lacunele; justitia este sufocata, lenta, incapabila sa tina pasul, in multe locuri corupta si incompetenta; structurile traditionale cedeaza pe toate fronturile noului, ultramodernului, ineditului, solutiei neortodoxe, gandirii neconventionale. Nu cred ca ar putea exista un mediu mai propice pentru dezvoltarea medierii ca modalitate mainstream de solutionare a disputelor.

Si continui sa cred ca singurele limite ale medierii sunt imaginatia si profesionalismul mediatorului!

Comentarii

Comentarii