Nov 202012 Articol din categoria: General

Noutati pentru 2013

Stiu ca v-ati astepta la ceva stiri despre Legea 115/1012 si ce va urma dupa intrarea ei in vigoare. Va voi dezamagi putin la inceput, pentru ca nu despre sedinte obligatorii de informare va fi vorba, dar stati pe aproape, c-o sa va placa (sper eu).

Cei mai multi dintre cititorii acestui blog au primit deja newsletter-ul Institutului Transilvan de Mediere, prin care se anunta semnarea protocolului de cooperare cu Facultatea de Stiinte Politice, Administrative si ale Comunicarii. In acest fel, cele doua institutii isi pun in comun resursele si-si coordoneaza eforturile in vederea promovarii medierii si crearii unei oferte competitive de cursuri de formare profesionala pentru mediatori.

Sunt multe dificultatile cu care se confrunta mediatorii, iar Legea 115/2012 nu ne va face viata mai usoara, ci mai complicata. A pune pe picioare un birou de mediator care sa aiba si succes cere eforturi si cunostinte. Sedinta de informare este o modalitate de promovare a medierii si, de ce nu, a mediatorului insusi, dar pentru aceasta este nevoie sa stii ce sa spui si cum sa spui. Pentru a genera incredere in mediere, in relatia atat cu instantele cat si cu clientii, este necesara adoptarea unor proceduri unitare la nivel de localitate, pentru ca judecatorii si beneficiarii sa stie ce anume obtin in urma medierii. Nu ma refer aici la practica unitara a medierii, la care viseaza unii care n-au nicio treaba cu aceasta profesie, ci la aspectele formale: cum arata un proces verbal al sedintei de informare, cum arata un contract de mediere, cum arata un proces verbal de finalizare a medierii etc. Acestea sunt toate chestiuni asupra carora mediatorii din localitate (si judet) pot si trebuie sa decida.

Pentru a facilita participarea mediatorilor la procesul de construire a acestor proceduri comune, dar si de a le da posibilitatea de a se cunoaste si de a face schimb de opinii si bune practici, Institutul si Facultatea lanseaza invitatia de a lua parte la seria de evenimente care poarta generic numele de “Seminariile Mediatorilor”. Acestea vor avea loc o data pe luna, intr-o seara de joi de la orele 17.00, intr-o sala din sediul FSPAC de pe strada Traian Mosoiu 71, incepand din luna ianuarie (cea mai probabila data pentru acest prim seminar fiind 10 ianuarie). Fiecare intalnire va avea o tema si un keynote speaker si va conta ca pregatire profesionala continua, cu punctele de pregatire aferente. Costul participarii va fi modest, de 100 lei pentru membrii Ultrasilvam si 250 lei pentru alti participanti, si este destinat acoperirii cheltuielilor de protocol si de taxei solicitate de CM pentru alocarea de puncte de pregatire profesionala. Tema intalnirii si lectorul vor fi anuntati pe toate caile online pe care le avem la dispozitie acum: acest blog, site-urile Facultatii, Institutului si Asociatiei, paginile de facebook ale acestor institutii.

Prin acest contact permanent, poate reusim astfel sa ne coordonam eforturile la nivel local si judetean (unde conteaza cu adevarat, pentru ca aici mediem, nu la Braila sau in Delta) si sa stabilim o relatie profesionala coerenta atat cu instantele cat si cu alte institutii interesate in solutionarea prin mediere a disputelor (vezi Primaria, de exemplu).

Comentarii

Comentarii