Jan 312011 Articol din categoria: General

Noutati: Transparenta activitatilor Consiliului de Mediere

Asa cum am promis, va voi prezenta si noutatile ce apar in domeniul medierii, cu comentariile de rigoare. Astazi am ales sa va aduc in atentie Hotararea 1374/17.12.2010 privind publicarea pe siteul CM a prezentei membrilor acestuia la sedinte. Ea apare in continuarea unei alte hotarari ale Consiliului, si anume Hotararea 1160/30.10.2010 privind publicarea indemnizatiilor membrilor CM. Cele doua hotarari reprezinta pasi importanti ai institutiei care constituie autoritatea de reglementare in domeniul medierii in directia deschiderii activitatilor membrilor sai spre scrutinul public.

Personal, in intalnirile pe care le-am avut in decursul timpului cu membri ai Consiliului, am sustinut mereu necesitatea unei transparente totale in ceea ce priveste activitatile CM, incepand cu modul in care membrii CM se implica in initiativele si activitatile acestui organism. De asemenea, sunt importante informatiile cu privire la indemnizatii, prezente, actiuni initiate de membrii CM, contactele dintre acestia si alte institutii ale statului etc. Adoptarea celor doua hotarari ale CM sunt un pas inainte spre implinirea cestor deziderate.

Trebuie insa spus ca mai sunt multi pasi de facut pana la obtinerea transparentei totale de care vorbeam mai sus. Inca nu am vazut un buget detaliat al CM, defalcat pe venituri si cheltuieli, astfel incat mediatorii sa stie cum sunt cheltuiti banii pe care sub diverse forme ii platesc CM. Inca nu am vazut un plan managerial anual care sa stipuleze clar ce intentioneaza membrii CM sa faca in anul ce urmeaza. Inca nu am vazut rapoarte anuale ale CM care sa analizeze activitatea depusa de membrii CM in raport cu obiectivele planului managerial anual, astfel incat sa putem evalua eficienta membrilor CM in derularea activitatilor lor. Acestea ar fi doar cateva din cerintele minimale necesare pentru ca CM sa devina un organism transparent si, prin aceasta, credibil.

Asa cum pot foarte bine sa remarce membrii CM, lipsa de transparenta creeaza suspiciuni, mai ales intr-o tara in care a iresponsabilitate a institutiilor publice este de notorietate. CM poate solutiona cu simplitate conflictele pe care deja le are cu varii mediatori, prin adoptarea unei serii de masuri care sa faca activitatile membrilor CM transparente si deschise astfel evaluarii publice. Acesta serie a debutat deja. Asteptam continuarea.

Comentarii

Comentarii