Servicii

Servicii expres de mediere

Sunt mediator autorizat de Consiliul de Mediere si certificat de International Mediation Institute si va ofer servicii de mediere prin telefon si e-mail (eu le spun servicii expres de mediere), asa ca sa nu trebuiasca sa dati ochii cu cei cu care sunteti certati, sa nu fie nevoie sa stati cu ei sub acelasi acoperis, in aceeasi incapere si sa vi se tot spuna sa vorbiti frumos, sa nu ridicati tonul, sa fiti politicosi si sa va pierdeti timp pretios conversand cu cei pe care, daca ar fi dupa dvs., nici n-ati vrea sa-i vedeti in ochi. Asta nu inseamna ca, daca vreti sa ne vedem si sa stam in jurul unei mese pentru ca sa discutam si sa solutionam problemele cu care va confruntati, o sa va refuz. Dimpotriva, imi face placere sa ne intalnim, sa ne vedem fata-n fata, sa dezbatem, sa analizam, sa negociem, sa decidem, totul de asemenea maniera incat fiecare sa plece de la mine cu convingerea ca a obtinut ceea ce si-a dorit si a facut tot ceea ce era necesar si de bun simt pentru a pune capat situatiei conflictuale cu care s-a confruntat. Serviciile expres de mediere sunt destinate insa cazurilor in care, din motive intemeiate, nu doriti sau nu puteti sa comunicati direct cu oponentii dvs. sau sa impartiti aceiasi metrii patrati de spatiu pe care vi i-as putea pune la dispozitie pentru discutii.

Stiu toata liturghia medierii, tot ceea ce predica prietenii si colegii mei mediatori – am predat ani de zile cursul de formare initiala a mediatorilor, i-am scolit pe multi din cei care azi practica aceasta frumoasa profesie, am scris articole, studii si carti in domeniu. Imi sunt familiare argumentele cu privire la aspectul constructiv al conflictelor, la frumusetea repararii relatiei prin intermediul sedintelor de mediere, la efectul terapeutic al sesiunilor comune, unde cei implicati intr-o disputa schimba opinii, aduna si compara informatii, investigheaza cauze si descopera interesele din spatele pozitiilor. Toate acestea se intampla si, uneori, chiar vezi oameni care se urau cu dedicatie inainte de mediere plecand impreuna la o bere dupa finalizarea sedintei. Am vazut, am facut, am asistat, e grandios, e exhilarant, e spectaculos sa fii martor la o astfel de transformare si sa stii ca ai avut o contributie.

Doar ca asta se intampla cam rar. Mult prea rar pentru gustul meu. In fapt, oamenii care vin la mediere nu cauta un miracol, nu vor sa schimbe natura umana si modul in care ne relationam si interactionam unii cu altii. Nu ii intereseaza filozofia zen a conflictelor, nici transformarea lor in ceva placut, delicios si de-a dreptul senzual (cum pare a se intampla in cazul adeptilor medierii transformative). Vor doar sa termine cu cosmarul care le macina zilele si nervii si sa revina la viata lor obisnuita, la placerile, la tabieturile, la ritualurile lor zilnice, la tihna zilelor aflate inafara disputelor, avocatilor, tribunalelor, procurorilor si altora asemenea.

Si repede, cat mai repede posibil. Nu in saptamani sau luni, nici ani sau ere geologice, ci in zile sau, daca se poate, in ore. Azi, nu maine, saptamana asta, nu anul acesta sau urmatorul. Fara stat in picioare pe holurile tribunalelor, prin birourile notarilor, avocatilor, mediatorilor sau executorilor judecatoresti, fara cozi la registratura sau la posta, fara timbre judiciare sau taxe de timbru, fara toata tevatura procedurilor greoaie, rigide si costisitoare ale instantelor.

Acum, toate aceste dorinte se pot indeplini. Prin utilizarea serviciilor mele de mediere prin telefon sau e-mail, stati frumos acasa, sau la casuta de la tara, in fotoliul preferat sau pe scaunul confortabil de la biroul propriu. Nu va trebuie decat un telefon si o conexiune de internet. Un hands-free va ajuta sa fiti si mai relaxati. Nu aveti de stat in povesti cu partea adversa, nu aveti de ce va face sange rau ascultandu-i. Veti vorbi doar cu mine, sau imi veti scrie pe e-mail. Imi spuneti care  e problema, ce s-a intamplat si ce doriti sa se intample. Imi spuneti ce vreti de la cei cu care sunteti in conflict, cat mai clar si mai explicit cu putinta (va ajut eu aici, nicio grija). In rest, ma ocup eu sa comunic cu partea cealalta, sa le transmit ce doriti, sa le solicit un raspuns pe care apoi sa vi-l aduc la cunostinta.

Daca ne miscam atent si eficient (asa cum imi place mie, ca nici eu am timp de pierdut aiurea), putem finaliza in cateva convorbiri telefonice sau prin schimbul catorva mesaje prin e-mail. Daca vreti, putem povesti si prin Skype sau Gotomeeting (softul asta din urma e excelent cand avem de redactat un document impreuna – o propunere, un draft de acord final, un proces verbal de finalizare).

Documentele pe care le voi intocmi pentru ca totul sa fie in regula si in legalitate vor circula prin curier, nu aveti nicio bataie de cap cu ele. Cand am dat de capat problemei, cand toate elementele acordului dintre dvs. sunt acceptate pe deplin si in detaliu de catre fiecare dintre dvs., eu le pun in scris si vi le trimit spre semnare. Toate acestea, fara ca dvs. sa va stricati programul, sa va amanati concediul in Grecia sau excursia la Paris, sa stati pe strazi sau prin taxi-uri, prin gari sau autogari.

Vreti sa va convingeti ca minunea asta chiar exista? Puneti mana pe telefon si sunati-ma la numarul 0731348584, sau deschideti e-mail-ul si scrieti-mi pe adresa mediatorchereji@gmail.com. Mai mult, puteti sa ma contactati prin mesageria Facebook (https://www.facebook.com/mediatorchereji) sau prin Twitter (@MediatorChereji), sa-mi trimiteti un mesaj pe Google+ sau pe Linkedin. Va stau la dispozitie de la 9 dimineata la 6 seara, de luni pana vineri. In rest, imi vad si eu de disputele mele, daca nu va e cu suparare.

De regula, serviciile expres de mediere sunt destinate conflictor de natura comerciala cu valoare sub 45,000 RON, conflictelor de proprietate intelectuala, conflictelor la locul de munca si conflictelor de vecinatate. Preiau si alte cazuri de natura civila sau comerciala, dar prefer sa ma ocup mai degraba de lucrurile la care ma pricep cel mai bine (in beneficiul dvs. direct, as spune). Daca aveti un conflict de familie (gen divort), nu va obositi, nu ma ocup de astfel de cazuri; pot, cel mult, sa va recomand un mediator de incredere specializat in domeniu. La fel, nu preiau conflicte penale sau malpraxis medical, ca nu pot fi impartial, cum cere legea. In rest, puteti conta pe mine si pe cei 8 ani de experienta in mediere, 20 ani de catedra universitara si 16 ani de cercetare in domeniul managementului conflictelor. Plus o bursa Fulbright pe mediere. Si nici nu-s chiar atat de scump pe cat ati crede.

Ca veni vorba de bani, hai sa va spun cum merg lucrurile, ca sa stiti la ce sa va asteptati si sa nu plecati urechea la povestile rauvoitorilor sau barfitorilor. La mine se intampla asa: cel care ma solicita (prin intermediul unei cereri-model pe care o completez eu si o semnati dvs.) imi achita 50 RON pentru procesarea dosarului si pregatirea medierii. Acestia nu sunt rambursabili in caz ca cealalta parte face pe nebuna si refuza medierea (ce sa fac, trebuia sa va gasiti un partener de cearta mai maleabil). Daca accepta, costul intregii proceduri (eu nu ma incurc cu cost pe ora, pe sedinta sau pe alte astfel de bucatele, ca nu-mi plac meschinariile si nici n-am de gand sa stau sa cronometrez cat stam de vorba – stam de povesti cat avem chef, ca sa solutionam problema) poate varia de la 100 la 1000 RON de fiecare parte, in functie de valoarea cazului. Cuantumul il stabilim impreuna, de comun acord, nu va baga nimeni mana in buzunar. Vorbim, va place ce auziti, cadem de acord la pret, continuam. Daca nu, ramane loc de buna-ziua si ne luam la revedere prieteni (sau macar cunostinte).

Cam asta ar fi, pe scurt, despre serviciile de mediere prin telefon sau e-mail oferite de biroul de mediator Christian-Radu Chereji. Daca aveti ceva timp si o problema de rezolvat, dati-mi un call sau trimiteti-mi un mesaj. La mesaje raspund in cel mult 24 de ore, ca nu am cum sa stau lipit de mail sau de FB toata ziua. Daca sunati si nu va raspund, rabdare – probabil sunt intr-o convorbire cu un alt client sau intr-o sesiune telefonica de mediere. Stati linistit, va sun eu inapoi cand termin.

Training, mentoring, coaching

Va stau la dispozitie cu o varietate de cursuri de formare intiala si continua a mediatorilor, precum si o gama de cursuri specializate cu destinatie speciala (firme, institutii publice, organizatii non-guvernamentale). Aceste cursuri se refera la metode si tehnici din domeniul proceselor decizionale, managementului conflictelor, utilizarii metodelor de solutionare amiabila a disputelor in vederea insanatosirii relatiilor la locul de munca cu efect asupra cresterii productivitatii si competitivitatii organizatiilor private si publice. Programele de curs au design-ul solicitat de client, iar onorariile sunt stabilite prin negociere, in functie de solicitare. Ma ocup si de conflict coaching, dar acesta este un serviciu separat despre care va voi oferi mai multe informatii in curand.

Sunt formator principal autorizat de Consiliul de Mediere prin Hotararea 987/06.06.2008, conferentiar universitar la Facultatea de Stiinte Politice, Administrative si ale Comunicarii, Universitatea Babes-Bolyai Cluj-Napoca, evaluator national in domeniul formarii mediatorilor si consultant al Consiliului de Mediere pentru formare mediatorilor si promovarea medierii in Romania. Am experienta in domeniul politicilor publice (elaborare, procese decizionale, management de crize si conflicte, alocare de resurse) si managementului organizational (identificare de obiective, elaborare planuri strategice – business, operational, marketing, management de risc, management resurse umane, implementare de sisteme de management a conflictelor). Sunt fondatorul Centrului pentru Studiul Conflictelor din cadrul Universitatii Babes-Bolyai, fondator al Asociatiei Mediatorilor Ultrasilvam, fondator al Institutului Transilvan de Mediere. Sunt membru al International Mediation Institute si Mediators Beyond Borders.

Salutare, sanatate si sa ne auzim cat mai curand!

 

Comentarii

Comentarii